Rosor
Rosen är en mångsidig växt och har en given plats i alla trädgårdar. Den är fin i kruka på en altan eller balkong, den kan samsas perfekt med perenner i en rabatt, eller kan bre ut sig vilt i ett hörn av tomten eller klättra upp i ett gammalt träd. Med ett sortiment på över 180 olika sorters rosor så kan vi säkert hitta en ros som passar just dig. Vi har delat in rosorna i olika kategorier för att det ska bli lättare att hitta rätt sort när du besöker oss.
Gammaldags buskrosor
Rosor som förädlats fram före 1867. De är ofta engångsblommande och har stark doft.
Moderna buskrosor
Till denna grupp hör rosor som är framtagna efter 1867. Här finns både engångsblommande och remonterande rosor.
Austinrosor
Kallas även engelska rosor. Påminner om de gammaldags buskrosornas blomform och doft men med de moderna rosornas längre blomningstid.
Klätterrosor
I denna kategori finns två typer av rosor, starkväxande så kallade ramblers samt lägre klättrande rosor, så kallade climbers.
Floribundarosor
Klasblommande rabattrosor med mängder med blommor i stora klasar.
Tehybrider
Storblommiga rabattrosor med upprätt växtsätt.
Marktäckande rosor
Låg- och bredväxande rosor som ofta blommar väldigt rikligt och länge.
Vildrosor (artrosor)
Dessa rosor är ofta härdiga, robusta och lättodlade.
Plantering och skötsel av rosor
Rosor kan du plantera året om, så länge marken inte är frusen, men planterar du under högsommaren får du räkna med att vattna dem mycket och regelbundet. Rosor trivs i näringsrik, gärna lerhaltig jord. Vi rekommenderar att använda Hasselfors Ros & perennjord, som är speciellt framtagen för att innehålla allt som rosor behöver, vilket innebär att du inte behöver tillföra någon ytterligare näring första året utöver en lätt höstgödsling.
Vid planteringen gräver du en grop som är ca 50 cm djup och lika bred. Blanda befintlig jord med rosjord och fyll gropen. De flesta rosor är okulerade, det vill säga inympade på en vildros som är härdigare än den förädlade rosen. Okuleringsstället ser ut som en knöl där alla grenar utgår från. Sätt rosen så djupt att knölen hamnar ca 10 cm under markytan. Klätterrosor kan du plantera ännu djupare. Fyll på med jord och vattna.
Skydda gärna rosen med granris tidigt på våren och när björkarna börjar slå ut är det dags att beskära rosen. På våren ska rosorna också gödslas – Hasselfors kogödsel fungerar bra men även speciell rosgödsel som finns även i mindre förpackningar. Vid midsommar kan du gödsla ytterligare en gång. för att i september även ge en giva höstgödsel (utan kväve) inför invintringen.
Beskärning av rosor
Hur du beskär en ros beror på vilken typ av ros du har. Beskärningen gör du på våren samtidigt som björkens blad börjar slå ut. Eventuella vildskott, som kommer under förädlingsstället, tas bort så långt ner och så nära stammen det går.
På rabattrosor ska du ta bort alla svaga grenar. De grova grenarna beskär du ner till 10-20 cm ovanför marken. Se till att det finns 3-5 ögon/grenanlag på de inkortade grenarna. De grenar som eventuellt frusit in klipper du ner till frisk ved.
Buskrosor behöver inte beskäras hårt, bara gallras lite. Ta bort äldre och torra grenar. De grenar som eventuellt frusit in klipper du ner till frisk ved. Om du vill att busken ska grena sig och bli tätare, kan du korta ner skotten med en tredjedel. Klipp strax ovanför en utåtriktad knopp. Marktäckande rosor kan du vid behov beskära på höjden så att de håller sig täta och kompakta.
På klätterrosor tar du bort gamla, frusna eller skadade grenar och klipper in sidogrenarna (där årets blommor bildas) om den blivit för tät. Ta det försiktigt när du kortar in skotten så du inte tar för många skott, som senare ska blomma.
På remonterande och kontinuerligt blommande rosor putsar du bort överblommande blommor, då bildas nya blombärande skott. Klipp ett par decimeter under den vissna blomman/klasen, mindre om det är en låg ros. Lägg snittet strax över ett blad. De engångsblommande buskrosorna får däremot ofta vackra nypon, så dem lämnar man att utvecklas ifred.