fikon fikonplanta

Fikon

Sortimentslista 2025

OBS! Fikon inkommer till plantskolan under andra halvan av mars månad.

Inför säsong 2025 får vi in följande fikon i sortimentet. Med reservation för slutförsäljning. Alla fikon i vårt sortiment är Adriafikon, vilket innebär att de bildar frukt utan pollinering av fikonstekel.

Namnsort & Beskrivning
Brown Turkey Populärt fikon och en av de härdigare sorterna som kan klara enstaka köldknäppar på -15 grader.
Bornholms Diamant Ett av de mest odlade sorterna i Sverige och en av de mest härdiga fikonen som kan övervintra i skyddat läge i zon 1. Även känd under namnet Précoce de Dalmatie.
Fiorone Fikon som ursprungligen är från Italien. Stora, gröna frukter med söt, mild smak och saftigt fruktkött. Bör förvaras frostfritt över vintern.
Goutte d'Or "En droppe guld" är verkligen en bra beskrivning av detta smakfulla fikon. Frukterna är avlånga och gyllengula.
Ice Crystal Detta fikon utmärker sig genom sina dekorativa, djupt flikiga blad som påminner om iskristaller. Frukterna är mörkt lila, små och smakrika.
Rösnäs Ett fikon som odlas mycket i Danmark och som anses ha god härdighet. Rikgivande med stora, söta och smakrika frukter.
Verdino Ett populärt grönt fikon som odlas mycket i Italien. Frukterna är små men med fantastisk smak. Placeras frostfritt över vintern.
Violette Dauphine Violetta, päronformade frukter med söt smak. Snabbväxande. Bör förvaras frostfritt över vintern.

Odling och skötsel av fikon

På våra breddgrader är det bäst att odla fikon i växthus eller i stor kruka som vinterförvaras på sval plats. Vill du testa att odla fikon utomhus, välj så härdiga sorter som möjligt och plantera dem på en varm och skyddad växtplats, till exempel intill en stenmur. På vintern är det bra att täcka jorden runt plantan med löv eller halm. Ju äldre och större plantan är, desto härdigare är den. Ofta fryser också grenar tillbaka under vintern, men rotsystemet klarar sig. Ibland går det att hitta information om hur många minusgrader en fikonsort klarar, detta gäller dock temperaturer som infallit någon enstaka gång och inte under någon längre period.

Odlar du fikon i kruka, vill den gärna stå i ett soligt eller halvskuggigt läge under sommaren. Välj en jord som är väldränerad och inte för tung (lerig). Övervintringen ska ske på en frostfri men sval plats. Eftersom fikonet tappar blad på vintern, så kan den stå mörkt över vintern, till exempel i ett garage eller i ett förråd. Gödsla kontinuerligt men var försiktig med för mycket kväve, då kommer plantan att producera mycket blad, men inte så mycket frukt.

Frukterna mognar och skördas under sommaren. Efter första skörden brukar plantan börja producera nya frukter. Dessa hinner oftast inte mogna under samma säsong, utan övervintrar på plantan och blir klara för skörd först året därpå.